Halliwick koncept plivanja

Halliwick koncept plivanja u tri korka

Korak 1 – kome je namjenjeno
Djeca se rađaju iz vodenog medija i kroz cijeli život uživaju u vodi na različite načine. Za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom plivanje može biti i sastavni dio rehabilitacije, ali i način za psihičku prilagodbu na različite situacije kao i rekreaciju i socijalizaciju. Novo iskustvo ulaska u vodu, aktivnosti provedene kroz igru i fizička aktivnost djetetu koristi, ne samo fizički nego i psihički, za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom aktivnosti u vodi, kao i savladavanje neke od tehnika plivanja, može biti jedini način samostalnog kretanja u prostoru. Takvu samostalnost može naučiti kroz program po Halliwick konceptu.

Korak 2 -iz povjesti

Začetnik ideje i prvi koji se počeo baviti ovim pristupom s djecom u vodi bio je James McMillan, davne 1949. u Velikoj Britaniji. Sve je počelo kada je James McMillan, inače inženjer tehničke struke, povezao je principe vode – hidrodinamiku, hidrostatiku i ostale zakone fizike, s oblikom i ponašanjem tijela u vodi. Postupno se plan i program razvijao do postavljanja 10 točaka učenja plivanja koje su nazvane Halliwick koncept
Korak 3 – osjećati se sretno u vodi

Deset točaka prate logički slijed učenja plivanja tj. stjecanja potrebnih motoričkih aktinosti. Sve točke moraju biti savladane kako bi se plivač uistinu osjećao «sretno u vodi». (Association Of Swimming Therapy,2002.) Plivači se podučavaju u omjeru jedan naprama jedan instruktora s plivačem do vremena kada je postignuta potpuna neovisnost. Par instruktor-plivač postaje jedinica unutar grupnih aktivnosti, tako da plivač dobiva prednost socijalne interakcije sa svojim kolegama, dok u isto vrijeme uživa nenametljivu, ali stalnu pažnju individualnog instruktora. Kroz medij igara prilagođenih dobi i sposobnostima, grupe se upoznavaju sa svojstvima i ponašanjem vode te kako kontrolirati vlastite probleme neravnoteže. Davanje ispravne pomoći od strane instruktora omogućuje plivaču da doživi mogućnost pokretljivosti koju ne može osjetiti na kopnu. Nakon što je početna psihička prilagodba u vodi učinjena i principi kontrole ravnoteže naučeni, plivači dosežu nivo gdje su se spremni odvojiti od kontakta s instruktorom. Tada, možda po prvi puta u životu mogu osjetiti potpunu neovisnost pokreta Plivači se podučavaju kako održati sigurnu poziciju disanja, kako ponovo steći tu poziciju iz svake druge pozicije; te kako kontrolirati izdisanje kada je lice potopljeno pod vodom. Oni se upoznavaju sa svim dostižnim rotacijama tijela te se uče kako započeti, kontrolirati i zaustaviti te rotacije po volji. Rezultat je siguran plivač čija se samouvjerenost temelji na dobrom poznavanju vode i mogućnosti za kontrolu vlastitih pokreta u vodi.

Plivanje po Halliwick konceptu održava se:

Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju
Park Matije Gupca 1
Stubičke Toplice 49 244
individualni program se provodi „jedan – na – jedan“ instruktor- plivač.
Grupne vježbe provode se sa 6-8 korisnika koji će imati svoje pomagače (volontere).

Kako započeti?

Skinu prijavnicu i popunit
individualni sastanak po dogovoru( na koji donesete ispunjenu prijavnicu )
dogovor termina
dolazak na dogovoreni termin
prijavnica je ovdje

Cijena

jednog tretmana plivanja po Halliwicku iznosi 80,00 kn

Kontakt:

vinka.vidicek@gmail.com
mob: 098/161 30 63

Napomena

Potrebno je imati vlastitu opremu

kupaći kostim/gaćice,
neoprenske hlačice po potrebi ili pelene za vodu,
natikače za bazen,
ručnik
sušilo za kosu